Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Βερροιοπoύλου Βάνα (vanaverriop@yahoo.gr)

Η Βάνα Βερροιοπούλου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα.Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, καθώς και του   Τμήματος Αισθητικής και Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Paris VIII – Saint-Denis (διδακτορικό με συνεπίβλεψη) και    υπότροφος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ηράκλειτος ΙΙ - ΑΣΚΤ».

Η διατριβή που εκπονεί υπό τη συνεπίβλεψη της καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, κ. Νίκης Λουιζίδου, και του καθηγητή Αισθητικής, κ. Georges Bloess, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μορφολογικών και εννοιολογικών μετασχηματισμών της ενσωμάτωσης του «φθαρμένου αντικειμένου» της εμπειρικής πραγματικότητας στο έργο τέχνης του 20ού αιώνα. Προσωρινός της τίτλος είναι: «Εποποιία της φθοράς: από τα Παπούτσια του Van Gogh έως τους Νεορεαλιστές».

Το 2004 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) Μοντέρνας και Σύγχρονης Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon-Sorbonne με υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας (υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, κ. Eric Darragon). Η διπλωματική της εργασία είχε τίτλο «Από τη ρομαντική μελαγχολία στην απώλεια του φροϋδικού objet aimé”. Ιστοριογραφία της μελαγχολίας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέσα από την κριτική της τέχνης, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση».

To 2007 έλαβε μέρος σε διάλεξη με θέμα τον εξπρεσιονισμό που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι και η ομιλία της με τίτλο «Ο απόηχος των εξωπραγματικών μορφών του εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο και τη ζωγραφική και η αγωνία της απο-προσωποποίησης» δημοσιεύθηκε το 2009 από τις εκδόσεις L’ Harmattan στο συλλογικό τόμο «Destruction, création, rythme: lexpressionnisme une esthétique du conflit».

Το 2008 συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Πλαστικών Τεχνών της Γαλλίας και εργάστηκε ως conférencière για ομάδες VIP στην ετήσια έκθεση «Monumenta 2008» (αφιερωμένη στον Richard Serra) στο Grand Palais.

Η Βάνα Βερροιοπούλου είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Eugène Delacroix. Έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος-παραγωγός σε ειδησεογραφικά και πολιτιστικά προγράμματα στο ραδιόφωνο. 

Στοιχεία Διατριβής

Τίτλος  Διατριβής: 

Εποποιία  της  φθοράς  στην  τέχνη  του  20ού  αιώνα : από  τα  παπούτσια  του  Van  Gogh  έως  το  κίνημα  του  νεορεαλισμού

Επιβλέπουσα  καθηγήτρια:  Νίκη  Λουιζίδoυ (nlou61@otenet.gr),  ομότιμη  καθηγήτρια  Ιστορίας  της  Τέχνης,  Τμήμα Θεωρίας  και  Ιστορίας  της  Τέχνης (ΑΣΚΤ).

Μέλη  της  τριμελούς  Συμβουλευτικής  Επιτροπής: 

Παναγιώτης  Πούλος (p-poulos@otenet.gr)   επίκουρος  καθηγητής  Φιλοσοφίας και Αισθητικής, Τμήμα Θεωρίας  και  Ιστορίας  της   Τέχνης (ΑΣΚΤ),  και 

Georges  Bloess (rolandbloess@hotmail.fr), ομότιμος  καθηγητής Αισθητικής  και  Πλαστικών  Τεχνών, VIII Πανεπιστήμιο  Παρισίων -  St  Denis.

Διάρκεια υποτροφίας: 36 μήνες (4.2.2011-3.2.2014)

Σύνολο παραδοτέων: 4 (δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις)