Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Χριστίνα Σγουρομύτη (sgouro.x@gmail.comwww.sgouromiti.com)

Η Χριστίνα Σγουρομύτη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ζωγραφικής του Camberwell College of Arts, University of the Arts London. To 2004 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο και απέκτησε τον τίτλο Master in Drawing με επιβλέπουσα την κ. Angela Eames. Το καλλιτεχνικό μέρος της μεταπτυχιακής της εργασίας στράφηκε γύρω από την επανατοποθέτηση εικόνων, εννοιών και αντικειμένων σε ένα νέο σημειολογικό σύστημα με στόχο την ανάδειξη της αμφισημίας του νοήματος, ενώ η θεωρητική υποστήριξη της εργασίας αντλήθηκε από τη φιλοσοφική προσέγγιση του G. Deleuze.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με site-specific εγκαταστάσεις στα πλαίσια εικαστικών ομάδων και διεπιστημονικών projects (AREA10, ARTIVISTS, άντερ κονστράξιον). Έχει εκθέσει ατομικά  στην Clarion Contemporary Art, Λονδίνο (2005), και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, ενδεικτικά στην Αθήνα: Words, Words, Words! Beton7 (2012), Locus Solus Μουσείο Μπενάκη και Βυζαντινό Μουσείο (2010, 2009), Exit Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2009), και στο Λονδίνο: The Shunt Vaults (2008), Clarion Contemporary (2005, 2004), Swarm Gallery (2004), Deluxe Gallery, Gallery K (2003).          

Από το 2002 έως το 2005 υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας AREA10 με έδρα το  Λονδίνο και υποστήριξη από τα London Arts Council και Southwark Council. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα καλλιτεχνών και θεωρητικών ARTIVISTS στο πλαίσιο της London Biennale και με την Donna Lynas, επιμελήτρια της South London Gallery, στην έκθεση του Christian Boltanski “Les abonnés du téléphone”.

Έχει λάβει διάκριση από το Ίδρυμα Λεβέντη, καθώς και στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς IOI Open Image και CIMA project space, Λονδίνο, και ΕΡΤ-EDN, Αθήνα. Από το 2008 έως το 2010 δίδαξε ως ανεξάρτητη καθηγήτρια μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο American University of Athens.

Την περίοδο αυτή εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Πούλο.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στοιχεία Διατριβής

Τίτλος διατριβής:

Ο ρόλος της τέχνης στη διαδικασία μεταβολής των κοινωνικών δομών: ο Μιχαήλ Γούτος και το κοινωνικό πείραμα στη Μήθυμνα Λέσβου.

Επιβλέπων καθηγητής: Παναγιώτης Πούλος (p-poulos@otenet.gr), επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΑΣΚΤ).

Μέλη της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής:

Νικόλαος Δασκαλοθανάσης (ndaskalo@asfa.gr), αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΑΣΚΤ), και

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (epapat@aegean.sa.gr), αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Διάρκεια υποτροφίας: 36 μήνες (1.9.2010-31.8.2013)

Σύνολο παραδοτέων: 7 (δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις)